Istoric

Demarat in primavara anului 2006, “Art Delivery – Strada Arthur Verona este strada ta!” a fost primul eveniment urban care si-a propus sa atraga atentia riveranilor, a locuitorilor orasului in trecere prin zona centrala, dar si a autoritatilor locale asupra notiunii de “traseu cultural”. Ales si propus datorita zestrei exceptionale de repere culturale si arhitecturale, de identitate istorica si memoriala, traseul Arthur Verona, de la Scoala Centrala pana la Ateneul Roman, isi propune valorificarea acesteia precum si convertirea peisajului urban in peisaj cultural.

Astfel, prin inchiderea temporara a circulatiei auto, pe strada amplasata intre Libraria Carturesti si Cinematograful Patria s-a amenajat, cu ajutorul unui parteneriat dintre sectorul public si cel privat, un spatiu deschis, o zona vie de comunicare, solidaritate comunitara, contact si experiment artistic. Timp de doua zile s-au desfasurat in plina strada diverse activitati, de la ateliere pentru copii, expozitii, happening-uri, pana la concerte si proiectii de filme documentare.

In fiecare an, timp de trei zile ale lunii iunie, strada Arthur Verona din Bucuresti si strada Florimund Mercy din Timisoara se inchid circulatiei auto si devin un spatiu destinat exclusiv pietonilor la care se alatura si biciclistii. Din anul 2007, pe strada Arthur Verona tronsonul inchis s-a extins de la Scoala Centrala pana in Bld. Magheru.

Evenimentul a capatat noi dimensiuni culturale printr-un numar mai mare de expozitii, evenimente de arhitectura, ateliere, concerte, performance-uri, proiectii si schimburi de carti. In cele trei zile strada a fost efectiv locuita prin amenajarea unui living , iar biciclistii si-au putut alcatui trasee prin tara cu ajutorul programului Romania Digitala, disponibil pe strada. De asemenea, au putut fi vizitate cele mai importante case-monument de pe acest traseu cultural, istoricul lor fiind semnalat / ilustrat prin panouri.

Evenimentul a fost organizat de Libraria Carturesti si de Ordinul Arhitectilor din Romania in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1, Primaria Sectorului 2 si cu sustinerea a numerosi voluntari, fie ca au fost institutii, asociatii sau persoane fizice.

A fost un eveniment non-profit si de responsabilizare sociala care si-a propus sa puna in evidenta rolul spatiului public, al importantei culturii si al memoriei istorice in dezvoltarea durabila a orasului.

In 2007, Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania au reluat evenimentul “Art Delivery” sub denumirea de Street Delivery, mizand pe succesul editiei precedente si pe nevoia din ce in ce mai acuta de spatiu public, confiscat de circulatia auto. Din acest an evenimentul a fost preluat si de libraria Carturesti din Timisoara, aflata pe strada Florimund Mercy.